Natuurijs en de Fortgracht

De Fortgracht is GESLOTEN

Natuurijs en de Fortgracht, waarom is het ijs anders dan op een landijsbaan en hoe kan het dat de Fortgracht gesloten is en andere ijsbanen open zijn? Dit zijn een aantal vragen die vaak worden gesteld. Wij van de Abcouder IJsclub geven hierbij wat duidelijkheid.
Het ijs moet minimaal 10 cm zijn, omdat de Fortgracht ongeveer 1.60 tot 2.00 m diep is, kan er geen risico worden genomen. Het aantal mensen wat dan komt schaatsen, geeft veel druk op het ijs, en dat is vele malen groter wat er op een landijsbaan komt. Ook zijn er vaak eendenwakken en luchtbellen die moeilijk dichtgaan, en als er dan druk op het ijs komt worden deze wakken vele malen groter. Daarom moeten deze wakken eerst dicht, en dik genoeg zijn, voordat er veilig geschaatst kan worden.

Wij vragen ook uw medewerking dat als er borden hangen met “Gevaarlijk ijs” en de “IJsbaan is dicht” om niet te gaan schaatsen.

Het bestuur van de Abcouder IJsclub