Jeugdschaatsen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Inschrijving gesloten!

Altijd al willen leren schaatsen?

Zwemmen, fietsen, schaatsen….. allemaal echt oer-Hollandse tradities, toch? En ja, schaatsen dus ook! Schaatsen bij de Abcouder IJsclub is niet alleen leuk, maar onder begeleiding van onze toptrainers is het ook helemaal niet moeilijk om deze mooie sport onder de knie te krijgen.

Voor wie?

De lessen zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar, voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn 4 groepen met elk een eigen niveau:

Oranje voor de beginnelingen
Rood voor de schaats(t)ers die al wat verder zijn
Blauw voor de gevorderde schaats(t)ers
Geel voor de extra groep gevorderde

Waar?

De lessen worden gegeven op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. De professionele IJsbaan in Amsterdam.

Wanneer, welke dag, hoe laat en hoe?

 • Wanneer: van eind oktober tot half maart. Dat zijn ruim 20 lessen
  • Kort seizoen: sommige kinderen combineren het schaatsen met bv hockey. Voor hen hebben we een seizoen gecreëerd van begin december tot en met eind februari. Let op, het aantal plekken voor dit ingekorte seizoen is beperkt!
 • Dag en tijd: zaterdagochtend van 8:30 uur (vertrek bus uit Abcoude) tot ongeveer 11:00 uur (terug in Abcoude)
 • De les: er wordt van 09.20 uur tot 10.20 uur geschaatst op de Jaap Edenbaan.
 • Hoe: met een eigen bus vanaf Abcoude (Dr. van Doornplein/Piet Mondriaan gebouw)! Ofwel, geen gedoe met carpoolen en parkeren ter plaatse. Je kunt gewoon instappen…*Abcouder IJsclub

* Om met eigen bus te gaan zijn er minimaal 50 jeugdschaatsers nodig.

De trainers

De lessen worden gegeven door een tiental ervaren jeugdtrainers. Sommigen zijn al vele jaren actief voor het Abcouder jeugdschaatsen. Afgelopen 2 jaar zijn er 4 nieuwe trainers bijgekomen. We prijzen ons gelukkig met de inzet van onze trainers. Ze kunnen niet alleen geweldig schaatsen, ze zijn ook zeer kundig in het lesgeven aan de jeugd. Want daar draait het om, goed technisch leren schaatsen en heel veel plezier hebben op het ijs!

Voor de ouders

Terwijl uw kind schaatst kunt u een lekkere luie ochtend hebben met ontbijt en krant, hoewel u  natuurlijk ook mee mag met de bus om te  kijken hoe goed ze worden! Ook kunt u op de schaatsbaan in het schaatsrestaurant thee/koffie drinken. Leuker, gezelliger en leerzamer kunnen we het niet maken!

Heeft u nog vragen? stel ze gerust via onderstaand adres.

JeugdschaatsenAbcoude@gmail.com


Inschrijven en betalen (inschrijving gesloten)

 • De kosten voor het seizoen bedragen 195 euro, het ingekorte seizoen 160 euro.
 • Reserveringscode Voor inschrijving en betaling heeft u een reserveringscode nodig. Deze krijgt u door eerst te mailen naar jeugdschaatsenabcoude@gmail.com. Vermeld in uw email voor- en achternaam van uw kind, geboortedatum en de keuze voor een heel of ingekort seizoen. U krijgt dan op basis van beschikbaarheid de benodigde reserveringscode!
 • Tijdens het schaatsseizoen worden op de baan en bij het diploma uitreiken foto’s  gemaakt. Om met u als ouder te delen en voor evt promotionele doeleinden op onze website. Geeft u bij inschrijving svp aan of u hiertegen bezwaar heeft. 

Je hebt je ingeschreven en nu?

Van wanneer tot wanneer?

 • Eind oktober 2019 is de 1e schaatsles. Het korte seizoen vangt aan begin december. 
 • Halverwege maart 2020 is de laatste schaatsles en diplomauitreiking. Het korte seizoen eindigt eind februari.
 • Definitieve data worden gecommuniceerd zodra bekend!

Extra informatie rondom de feestdagen

Rond de feestdagen en schoolvakanties kan de opkomst flink verschillen, daar passen wij de inzet van de bus en invulling van de lessen op aan.  U wordt hierover tijdig geïnformeerd via het bij ons opgegeven emailadres.

Programma op de schaatsdag zelf

In de bus worden voor vertrek alle aanwezige kinderen genoteerd op een presentielijst die wij controleren voor de terugreis aanvangt. Als er voldoende plek in de bus is kunnen ook ouders meerijden. De bus rijdt tot op de Jaap Edenbaan. Vanaf daar lopen we naar onze plek aan de baan en starten we met een warming-up. Daarna gaan we onze schaatsen aandoen. Ouders en trainers helpen de kinderen die hulp nodig hebben bij het aantrekken van de schaatsen. Van 09.20 tot 10.20 wordt er geschaatst op de baan!

Extra activiteiten

Het programma van schaatslessen wordt gedurende het seizoen afgewisseld met leuke activiteiten zoals een Jeugdelfstedentocht, Sinterklaasfeest op het ijs en Schaatsen-Rennen-Schaatsen.

Examens & Diploma

In de loop van het seizoen worden de examenonderdelen geoefend, zoals een start- en remproef en slalom, maar ook het rijden van rondes. Zo volgen wij de vorderingen. Aan het eind van het seizoen is er de schaatsproef. Je krijgt een echt schaatsvaardigheidsdiploma mee naar huis en voor de allerbeste schaatsers en schaatssters is er ook een mooie beker te winnen! De diploma uitreiking vindt plaats nadat we met zijn allen gezellig pannenkoeken hebben gegeten bij het paviljoen Fort Abcoude.

Wat heb je nodig?

 • Schaatsen
  • De combinoor met harde schoen geeft de meeste steun en is een fijne schaats voor de meeste kinderen, vooral de beginners;
  • Voor iets oudere kinderen vanaf 8 jaar met enige ervaring  en iets sterkere enkels zijn de klassieke (lage!) noren zeer geschikt. 
 • Kleding
  • Met ingang van het seizoen 2019-2020 is de helm verplicht tijdens het jeugdschaatsen. Zonder helm mogen de kinderen niet het ijs op! Dit geldt overigens ook voor de trainers.
  • Handschoenen zijn verplicht. De fijnste handschoen is er een met (imitatie)leer aan de binnenzijde. Die zijn het beste bestand tegen water en kou.
  • Voor de beginners is een skibroek ideaal. Deze is lekker warm en laat moeilijk water door. Voor de wat gevorderde schaats(t)er is een echte schaatsbroek heerlijk.
  • Denk aan laagjes kleding met een windbreaker, dit is het fijnst voor kinderen op de baan.

Extra tips

 • Schaatsen huren kan bij de Jaap Edenbaan
 • Zandstra Easy Gliders zijn o.a. te koop bij bol.com
 • Top tip! (2e hands) (combi)noren kopen en eventueel aan het einde van het seizoen weer inruilen kan bij schaatswinkel Jan van der Hoorn in ter Aar.
 • Koop kan bijvoorbeeld ook bij de online winkel JKNSport.nl 

Hieronder een aantal video’s met de jeugdschaatsers in de hoofdrol:

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren