Koning winter komt eraan!

  • Alle risico’s op en naast het ijs worden geminimaliseerd
  • Treintje rijden is verboden
  • Op de gehele ijsbaan geldt een verplichte afstand van 1,5 meter voor alle volwassenen
  • Op het terrein naast het ijs geldt het dringende advies een mondkapje te dragen
  • Alle basis regels vanuit de overheid blijven van kracht: bij twijfel thuis blijven, niezen in je elleboog, houd 1,5 meter afstand naast het ijs
  • Om te kunnen blijven schaatsen moet iedereen zich aan de regels houden

 

Bron Nu.nl

Nederland bereidt zich vanwege de naderende vorst voor op schaatspret. De natuurijsbanen mogen open, maar welke regels zijn hier vanwege de coronapandemie aan verbonden? Dit zijn de regels die de veiligheidsregio’s vrijdag hebben gedeeld.

De anderhalvemeterregel geldt ook op het ijs. Dit betekent onder meer dat volwassenen alleen in groepjes van twee mogen schaatsen, maar dan wel op 1,5 meter afstand van anderen. Kinderen tot en met zeventien jaar mogen wel in grotere groepen schaatsen.

Schaatswedstrijden en toertochten zijn niet de bedoeling en kleedkamers en kantines van ijsverenigingen blijven dicht. Een koek-en-zopietent, waar je buiten iets te eten en drinken afhaalt, is wel toegestaan.

De veiligheidsregio’s verzoeken mensen weg te gaan als het te druk is op de ijsbaan. In het ideale scenario wijzen ijsverenigingen een ‘coronacoördinator’ aan. Die kan de baan sluiten als er te veel schaatsers zijn.

Burgemeesters kunnen ingrijpen bij drukte

Als het echt veel te druk wordt of als schaatsers zich duidelijk niet aan de regels houden, zullen burgemeesters ingrijpen door bijvoorbeeld een parkeerplaats of een ijsbaan te sluiten. Dat zegt Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad en de burgemeester van Nijmegen.

Bruls wijst schaatsliefhebbers erop dat ze extra voorzichtig moeten zijn. “De druk op de zorg is al hoog, die moeten we niet nog meer belasten”, doelt hij op ongelukken die vooral onervaren schaatsers makkelijk overkomen.