Nieuws item RTV Utrecht

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2018512/

ABCOUDE – Als het keihard vriest is de fortgracht in Abcoude misschien wel de mooiste plek om te schaatsen in de provincie Utrecht. Maar al een aantal jaar zijn de winters niet streng genoeg om de ijzers onder te binden. Toch kwamen de leden zaterdag bij elkaar voor een hapje en een drankje. Er was dan ook iets te vieren, want de Abcouder IJsclub bestaat 125 jaar. 

Een oude loods van het fort onder de rook van Amsterdam is al vanaf het begin de thuisbasis van de schaatsclub. Zo’n beetje heel het dorp leerde hier op ijzers over bevroren water glijden. “Met uitzondering van de oorlogsjaren”, vertelt huidig voorzitter Arie Fokker. “De Duitsers waren hier gelegerd en schaatsen kon toen niet. Maar na de oorlog was het Prins Bernhard zelf die erop stond dat we hier weer mochten komen.”

LANGE HISTORIE

De vereniging viert dit jaar dus het 125-jarig bestaan. In een remise op het fort is een tijdelijke expositie ingericht. Er hangen oude schaatsen, er liggen stempelkaarten van tochten en de fiets waar de baan mee geveegd werd heeft ook een plek gekregen. “We hebben het als club lastig gehad”, vertelt Fokker. “Schaatsen is niet langer volkssport nummer 1. Vroeger leerde je als klein kind al schaatsen, het hoorde bij de opvoeding. Maar het aantrekken van jonge leden is lastig tegenwoordig.”

Tekst gaat verder onder de foto.


Tel daarbij op dat strenge winters meer uitzondering dan regel zijn. De meeste leden trainen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. “Op een goed moment moesten we stoppen met jeugdschaatsen”, vertelt Fokker. “Maar dat zit nu wel weer redelijk in de lift. Het zou mooi zijn voor onze clubkas als er weer eens op natuurijs geschaatst zou kunnen worden. Dan hebben we hier meteen duizenden mensen op het ijs staan.”

VUURKORVEN EN WARME CHOCOLADEMELK

Het is op het plein in het fort een terugkomend gesprek. Wanneer kan er weer op de gracht geschaatst worden? Maar ook al is het jaren geleden, het is opallend te horen hoeveel Abcoudenaren lid zijn van de club. Het is een feest, maar tegelijkertijd ook een reünie. “We vervullen een belangrijke rol in het dorp”, zegt Fokker. “Als er geschaatst kan worden, dan zie je dat iedereen enorm geniet wat we hier dan op poten zetten. Als de winter begint staan we in de startblokken. Zodra het gaat vriezen beginnen we met voorbereidingen en lopen we geen vertraging op.”


ONDERSCHEIDING

Dat de club ondanks bedreigingen door veranderende weersomstandigheden en teruglopende ledenaantallen toch het hoofd boven water kan blijven houden, levert ze een koninklijke onderscheiding op. De Koninklijke Erepenning maakt de voorzitter en zijn leden enorm trots. “Het is een teken van waardering. Voor al onze vrijwilligers, maar zeker ook voor de mensen die 125 jaar geleden besloten een club op te richten. Het is toch prachtig? Al ontbreekt één ding wel vandaag. Hoe mooi was het geweest als we hier op de fortgracht met de onderscheiding hadden kunnen pronken. Of het er deze winter nog van kan komen? Ik heb er een hard hoofd in, moet ik eerlijk zeggen. Misschien volgend jaar… We blijven hopen.”

De expositie over de Abcouder IJsclub is zondag 26 januari tussen 12:30 uur en 17:00 uur te zien op Fort Abcoude. Daar kunnen bezoekers ook een Elfsteden puzzeltocht door het dorp lopen. Op zaterdag 1 februari is de tentoonstelling ook geopend.